Jan – Vathorst – Hooglanderveen – Zielhorst

Een netwerk van en voor pleegouders en steungezinnen bij jou in de buurt

Zorgen voor een pleegkind is een mooie, maar af en toe ook ingewikkelde uitdaging. Soms kun je hierbij wel wat steun gebruiken. Gewoon, door erover te praten met mensen in eenzelfde situatie, die weten wat het is om verantwoordelijkheid te dragen voor een pleegkind. Of elkaar helpen met praktische ondersteuning door bijvoorbeeld een middagje de zorg voor een kind over te nemen.

De Gezinsparaplu is een informeel en daardoor laagdrempelig netwerk, bij jou in de wijk. Het is een aanvulling op het werk van jeugdzorgorganisaties en andere professionele begeleiding. De uitvoering is ondergebracht bij BSA Jeugdhulp. De gemeenten hebben het initiatief met enthousiasme ontvangen en ondersteunen het. In 2018 is de Gezinsparaplu gestart als pilot in de wijk Nieuwland en in Leusden.  Omdat het zich daar succesvol heeft bewezen, wordt het nu uitgebreid naar meerdere wijken in Amersfoort, waaronder Vathorst, Hooglanderveen en Zielhorst.

Behalve pleegouders, zoeken we in het netwerk ook naar vrijwilligers, steungezinnen. Dit zijn mensen die zich willen inzetten voor pleeggezinnen die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Denk aan meegaan naar voetbal op zaterdag, een uurtje oppassen of  af en toe een plek bieden waar het kind rustig huiswerk kan maken.

Zo ontstaat verbinding tussen pleeggezinnen, steungezinnen en vrijwilligers. Zij kunnen elkaar om advies vragen, ervaringen uitwisselen of praktische ondersteuning bieden. Een informele manier om elkaar aan te vullen en te versterken bij de opvoeding van kinderen. En als het nodig is, kunnen we ook meedenken met andere ouders in de wijk als zij behoefte hebben aan tijdelijke ondersteuning.

In 2007 ben ik samen met mijn vrouw Lize begonnen als gezinshuisouder. De afgelopen 15 jaar heb ik ruime ervaring opgedaan in pleegzorgland en heb ik een groot aantal trainingen en cursussen gevolgd die mij helpen bij het begrijpen en opvoeden van kinderen die bij mij in huis zijn geplaatst. Deze ervaring en kennis wil ik graag inzetten en delen om (pleeg)ouders te ondersteunen. In 2018 ben ik (samen met Henry Koopman in Leusden) de gezinsparaplu gestart en inmiddels kan ik zeggen dat de gezinsparaplu in de praktijk laat zien dat ze in een behoefte voorziet.

Ben je pleegouder of wil je je aansluiten als steunouder? Neem contact met mij op en ik zorg ervoor dat we een afspraak maken om elkaar beter te leren kennen en samen te ontdekken waar de gezinsparaplu jou tot steun kan zijn of hoe jij kan bijdragen aan het welzijn van kwetsbare kinderen.

Jan Terlouw
0612134438