Bergkwartier, Leusderkwartier, Vermeerkwartier, Randenbroek en Dorrestein

Zorgen voor een pleegkind is een mooie, maar af en toe ook ingewikkelde uitdaging. Soms kun je hierbij wel wat steun gebruiken. Gewoon, door erover te praten met mensen in eenzelfde situatie, die weten wat het is om verantwoordelijkheid te dragen voor een pleegkind. Of elkaar helpen met praktische ondersteuning door bijvoorbeeld een middagje de zorg voor een kind over te nemen.

Door uiteenlopende redenen wonen kinderen  in een ander gezin dan bij 1 van  hun eigen ouders. Pleeggezinnen die voor andere kinderen kunnen en willen zorgen,, krijgen energie van kinderen, die “een ongelukkige start” hebben in het leven.

Juist voor  pleeggezinnen en hun ondersteuners is gezinsparaplu bedoeld. Je staat er niet alleen voor het opvoeden van pleegkinderen, dit doen we samen. We helpen elkaar waar nodig, ook buiten kantoortijden.

Mijn naam is Arjan Mooij, met mijn vrouw Marjan zijn we gezinshuisouders voor 4 jongelui op de berg.

Het was een paar jaar geleden dat 1 van  onze pleegkinderen op  speciaal basis onderwijs zat. Deze aardige  jongen wilden we elke dag ophalen van zijn school. Zelfstandig heen en weer naar school lukte nog niet  en het regelen van leerlingenvervoer daar ben je ook druk mee, je staat toch op scherp, als het busje te laat komt of uitvalt.

Nu wonen we bijna bovenop de berg in Amersfoort, om naar school toe te gaan, ergens in de stad  dat is  een fluitje van een cent. De terugweg naar huis, vooral de laatste paar honderd meter, dat bleek voor Jan niet gemakkelijk. Na een schooldag, waarbij hij toch al op z’n tenen moest lopen, nog even terug fietsen, dat was nooit fijn. Zo duwde we hem de berg op, dat vond Jan heerlijk, maar wel tot hij het zelf kan.

We stimuleerden hem, om vol te houden, we zijn er bijna, zet hem op, nog een paar honderd meter. Ook deze pleegvader werd er moe van. Weetje wat zei ik later , je mag 3x om een zetje vragen, en dat hielp goed. Totdat Jan zelf aangaf  dat hij groot en sterk genoeg was om zelfstandig omhoog te fietsen. Het hoeft niet meer!

Kijk, zo gaat dat met pleegkinderen en ook eigen kinderen, je helpt ze een poosje op weg, moedigt ze aan totdat ze op eigen benen kunnen staan en hun eigen weg vinden.

De gezins paraplu is ervoor om  pleegouders te verbinden en elkaar te stimuleren en te motiveren, even samen op te trekken, soms gaan we lekker de berg af en loopt het op rolletjes, en regelmatig gaat het minder makkelijk, en kunnen we wat aanmoediging en wellicht een duwtje gebruiken van elkaar.

Sinds kort ben ik gestart als 1 van de parapluhouders in Amersfoort , waarin we pleegouders en  ondersteuners van gezinnen met elkaar willen verbinden, en om wat voor elkaar te betekenen,

Dit voor het Bergkwartier, Leusderkwartier, Vermeerkwartier en Randenbroek en Dorrestein.

Ben of ken je een pleegouder die zich bij dit startende netwerk wil aansluiten?

Ben of ken je iemand die zich graag wil inzetten voor gezinnen die (praktische) ondersteuning kunnen gebruiken?

Vriendelijke groet Arjan Mooij
arjan@gezinsparaplu.nl
0628-747083

Contact

4 + 14 =